Urørt

Urørt er først og fremst et radioprogram på NRK-radio som har blitt sendt over eteren siden 2000. Programmet har sendetid på onsdager klokken 21–23 og har etter hvert fått veldig mange faste lyttere.

Men Urørt er også en årlig prisutdeling. Det som er spennende er at programmet og utdelingen henger sammen. For i dette radioprogrammet kan norske, usignerte artister få eksponert sin musikk til hele landet, enten i radio eller på nett – helt gratis.

Urørt radio

Siden 2016 har programmet blitt ledet av blant andre programleder Nina Gjertsen og skribent Peder Haugfoss. De jobber sammen om å lytte til og vurdere musikken som artistene kan laste opp via internett. Sammen med musikkprodusenter i NRK P3 velger de ut en artist hver måned, som da blir kåret til Månedens Urørt. Denne artisten får ekstra eksponering både i radioen, på sosiale medier og andre steder på nett.

Slik oppstod prisutdelingen Urørt

I 2005 startet Urørt et samarbeid med Zoom, som den gang var en konkurranse for ukjente artister. Det var utestedet So What! som drev arrangementet. Man fikk eksponeringstid og mulighet til å bli signert og dra på turné med kjente artister. Så endret de navn til Zoom Urørt. Prosjektet samarbeidet også med Norwegian Wood festivalen, som plukker ut artister som får spille live på festivalen. Dette samarbeidet har opphørt nå.

Årets Urørt

Fra 2011 har lyttere kunnet høre Urørt-artister på sine mobile enheter, og dette er helt gratis musikk tilgjengelig for alle. Urørt-appen har mottatt mange priser som blant annet Gulltasten og Sterk Reklame. Artistene får stor oppslutning spesielt på Facebook og Instagram.

Selve prisutdelingen foregår på høsten. I 2018 ble det avholdt to finaler, både vår og høst. Artister som Side Brok, Ida Maria, Honningbarna og Cezinando har alle blitt oppdaget gjennom Urørt. Hvert år trekkes det nemlig ut fem artister som får konkurrere i Årets Urørt. Vinneren kåres av en fagjury og stemmer fra publikum. Premien er signering og en pengesum.